Noaptea Muzeelor 2016

Despre identitatea Nopții Muzeelor din România. Temă, soluție, și colaborări fericite.

Intro

Colaborarea cu Noaptea Muzeelor a început în 2015, cu o ediție de acomodare. Am ieșit în public cu un logo spontan, dar nu lipsit de umor și în final destul de apreciat și cu un vizual onorabil, dar la drept vorbind nu foarte articulat.

Pentru ediția din 2016 echipa a hotărât să abordăm situația într-o cheie mai largă, cu o strategie grafică pe care să o putem purta de la un an la altul, ceea ce, ca orice act structurant, nu poate să fie decât benefic…

Despre Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un brand interstițial, un concept, un pretext, dar nu vinde produse sau servicii, nu organizează evenimente și nu există ca atare. Ce face este să lege muzeele țării, să le impulsioneze și să le comunice, într-un efort comun de o seară. Probabil cea mai intensă cultural din tot anul.

E un mix interesant. Noaptea Muzeelor nu există, ea nu poate fi fără participarea muzeelor, însă nici muzeele nu ar avea puterea de a genera un asemenea impact în lipsa coordonării asigurate de RNMR (Rețeaua Națională a Muzeelor din România).

Pentru muzee evenimentul este o ocazie de a depăși rutina, de a se actualiza și de a se comunica unui public care nu (prea) le caută în restul anului. Punctul calendaristic fix și un fel de obligativitate neexprimată de a face parte din eveniment funcționează pentru multe entități muzeale ca imbold de a ieși la rampă.

Publicul profită de moment și iese să se bucure de un eveniment social și cultural. E adevărat că ponderea de „social” este cel puțin la fel de importantă ca latura culturală. Relația cu publicul e dintre cele mai fericite pentru că evenimentul nu mai are nevoie de prezentări, nici nu este condiționat financiar, ceea ce face ca partea grafică să fie eliberată de răspunderi și să tindă spre orizonturi mai înalte.

Noaptea Muzeelor” este realizată de o echipă, a cărei componență variază de la an la an, cu o notă de prospețime și entuziasm. Deci Noaptea Muzeelor reînvie într-o formă nouă în fiecare primăvară (în tot restul anului brand-ul nu are sens), iar fiecare ediție se rescrie aproape de la zero. Cam așa arată brief-ul NM2016.

Opțiuni grafice

Vestul care a dat lumii NM produce de la an la an afișe cu lună și stele, sugestii de muzeu nocturn și celelalte. Fiindcă realist vorbind, dacă edițiile nu au o temă sau un focus, astea sunt asocierile care se impun.

Din fericire pentru Noaptea românească a Muzeelor, cel puțin ultimele două ediții au avut câte un element distinctiv. În 2015 muzeele s-au unit într-un protest (de unde și piticul fără pânză în ramă, care caută nu-știm-exact-ce cu lumânarea), iar în 2016 RNMR a susținut muzeele în producția de conținut audio-video pentru smartphone via izi.travel. E un început pentru modernizarea și apropierea de digital a muzeelor. E un pas important, care poate însemna accesibilizarea pieselor din depozite, accesibilizarea informației, abordări interactive sau inovative ș.a.m.d

În mare există 4 direcții de gândire pentru a produce coerență în identitatea edițiilor:

 1. logo-ul se păstrează, se schimbă doar anul (se întâmplă așa la unele evenimente anuale de aici și de aiurea)
 2. identitate tip Street Delivery în care simbolul se păstrează, dar schimbă forma și type-ul
 3. Type conformist care se păstrează constant și schimbă mereu mark-ul: pitic, bufniță, ceva de seară, cu o sugestie
 4. Type custom în fiecare an, fără mark, dar susținut în comunicare de vizualul pentru afiș

logo-07

Din care primele 3 sunt prea statice sau greu de asumat pentru exuberanța momentului și a stilului organizatoric promovat de echipă 🙂

DSC_5069-0

Strategia grafică

Am deliberat și am definitivat:

 • Logo e doar type și e de mână și e tematic. Soluția a fost votată ca metodă de a dezgheța imaginea pe care o au muzeele românești, dar și de a exprima ceva din stilul prietenos al echipei. Nu ne e frică să ne asumăm joaca în imaginea unui eveniment serios. Bravo ție, echipă NM!
 • Vizualul pentru materialele de promovare (afiș, hărți, cover-uri, ad-uri de revistă) va fi produs de câte un artist/illustrator/designer român. E un pas important în evoluția grafică a Nopții, fiindcă e o ocazie de a-și adăuga încă o componentă culturală în alcătuire, una contemporană, proaspătă și personală. E o dovadă de încredere și deschidere față de artiștii tineri și contemporani. NM se lasă desenată. Imaginea Nopții Muzeelor are șansa să devină un organism autonom și puternic. Cu timpul poate deveni iconică, un eveniment în sine.
  ***Cuplul ilustrație-brand, s-ar impune și ar trăi și mai mult prin materiale grafice collectables – tricouri, traiste, cărți poștale etc.
 • Element structural de continuitate: fundalul albastru, logo-ul galben cu alb
  Combinația de peisaj seral și galben de bec electric este (pentru mine cel puțin) o victorie a colectivului voios asupra nopții celei întunecate. Și deși poate părea puțin, e o combinație puternică și are forța de a produce identitate.

Practic, arhitectura propusă face ca elementul de coerență să nu fie „o idee grafică”, un simbol sau un font, ci o idee mai largă, aceea că evenimentul se reinventează creativ și în forță în fiecare an, producând vizualuri remarcabile, de colecție

Print

2016

Type-ul cu iz digitalizant și audioghid e realizat de Fabrica de Design.

Partea de CGI (computer generated imagery) și multă susținere în art direction am primit din partea lui Matei Băcanu. Rezultatul este modular și scalabil, incitant, dar temperat grafic și ne place.

DSC_5025-2

Sper să fi îndeplinit obiectivul de a seta ștacheta la o cotă potrivită și de a trezi interesul altor artiști de a dona evenimentului ceva din personalitatea lor.

Pe marginea unei bune colaborări am aflat câte ceva din tainele lucrului cu elemente bitmap, care pot ajunge colorate și greu de stăpânit. Behance povestește câte ceva despre procesul prin care am trecut.

a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *